New York

Dag 1: Brussel – New York

Neem een taxi, een officiële yellow cab, van JFK naar je hotel in Manhattan.

Je hebt nog enkele uren voor een eerste kennismaking: de chaos van Times Square, Central Park (met de Trump Tower vlakbij), Grand Central Station…

Dag 2: Downtown Manhattan en Brooklyn

Metro naar de uiterste zuidpunt van Manhattan (“the Battery”). Hier kun je allerlei boottochten maken, met mogelijke bezoeken aan het Vrijheidsbeeld en Ellis Island (waar de migranten gescreend werden). Geniet van de Manhattan skyline (de indrukwekkende wolkenkrabbers dus) en van het zicht op de Brooklyn Bridge. Goedkoopste oplossing (want gratis) is de ferry naar Staten Island. Neem dan wel onmiddellijk een boot terug, want op Staten Island is niets te zien.

Aanrader is te voet de indrukwekkende Brooklyn Bridge over te steken (naar Brooklyn dus). Loop zeker wat rond in Brooklyn Heights, een van de  mooiste buurten van New York. Daarna neem je toch weer je toevlucht tot de subway (een hele dag rondstappen gaat echt wel in je kleren zitten). Die brengt je naar het verste punt van Brooklyn, Coney Island. Dit is de plek waar arbeiders vroeger hun zondag doorbrachten. Er is een permanente kermis (met een spectaculaire houten rollercoaster uit 1927) en vlakbij is ook de wijk Little Odessa, waar de Russen thuis zijn, en waar je meer Russisch dan Engels hoort (en leest, op de vele plakkaten en affiches).

Neem de metro terug tot Battery Park (Manhattan dus). Hier moet je kiezen: Ground Zero met het September 11 Museum, Wall Street, het National Museum of the American Indian, het museum van het Joodse erfgoed. Allemaal de moeite waard, maar wil je een weekje grootstedelijk Amerika volhouden, moet je echt wel knopen doorhakken!

Dag 3: Central Park

Central Park

Misschien is de beste optie een fiets huren en daarmee een hele toer van het park te maken (tussen een uur en anderhalf uur). Deze optie geeft je een goed overzicht. Maar loop toch ook wat rond in dit zeer uitgestrekte natuurgebied: de Zoo is de moeite waard, en ook de Bethesda-fontein en Strawberry Fields (vlakbij de Dakotatoren, waar John Lennon doodgeschoten werd) zijn verplichte stops.

Na de middag is het museumtijd. Ook hier moeten keuzes gemaakt worden. Ben je het wetenschappelijke type, dan is Natural History (Central Park West) je ding: heel wat opgezette dieren, replica’s van dinosaurussen, meteorieten en een planetarium. Ben je eerder het kunstzinnige type, ga dan naar het Guggenheim Museum (Central Park East), een ontwerp van Frank Lloyd Wright. Er is een permanente collectie (Chagall, Kandinsky, Cezanne, Picasso) en vooral een tijdelijke tentoonstelling (maar dus altijd moderne kunst).

Loop even in de chique winkelstraat Fifth Avenue, zie hoe de grootse Saint Patrick’s Cathedral toch in het niets verzinkt te midden de wolkenkrabbers. In de verte zie je de twee iconen onder de reuzen opdoemen: de Empire State Building en (de mooiste van allemaal) de Chrysler Building. Begeef je niet daar naar de hoogste verdieping voor het fraaiste uitzicht, maar kies voor de Top of the Rock (in Rockefeller Center).

Heb je nog wat energie over, MOMA (Museum of Modern Art) is niet veraf. Persoonlijk zou ik rustig en lekker gaan eten en daarna nog van een musical gaan genieten in de theaterbuurt. Er spelen er constant een twintigtal en ze zijn stuk voor stuk de moeite waard. School of Rock bv. is fenomenaal. Of, als je derde dag een maandag is, kun je naar Woody Allen en zijn jazzorkestje gaan kijken in het Carlyle-restaurant (niet goedkoop, maar een belevenis).

Dag 4: een rustiger dag (hahaha!)

De High Line is een nieuwe wandelroute langs de Hudsonrivier: de moeite waard en je stapt zuidwaarts naar het dorp in de stad toe. We hebben het natuurlijk over Greenwich Village, het meest idyllische deel van New York. Neem de tijd om echt te genieten van Washington Square: de prachtige huizen, de triomfboog, de studenten en rare vogels die turnen, schaken, muziek spelen… Want “the Village” is ook waar Bob Dylan, Simon and Garfunkel e.a. folkartiesten begonnen zijn. Bleecker Street en de talloze zijstraten zijn de moeite waard voor de vele sfeervolle winkeltjes (oude boeken, elpees, affiches…), cafés en brasseries en ook voor de vele mooie huizen (vaak met tuintje ervoor). Nogmaals, neem de tijd en val van de ene verbazing in de andere.

Om deze dag in schoonheid af te sluiten kun je gaan shoppen: Bloomingdale’s en Macy’s zijn de bekendste grootwarenhuizen; Russ & Daughters verkoopt lekker eten (kaviaar, fijne kazen, bagels…); voor boekenliefhebbers is er de Strand Bookstore op Broadway.

Dag 5&6: trein New York – Washington + de Mall

Een leuke manier van reizen is de Amtrak: vertrek je om 10u (of om 11u) van Penn Station, dan kom je nog geen drie uur later aan in de hoofdstad (Washington DC dus). Je checkt in en stapt in een moeite door naar het hart van de stad, de Mall. De National Mall verbindt het Capitool, waar zowel het parlement als de rechters zetelen, met het Lincoln Memorial. Over een voetgangerszone van 3km kom je talloze musea en monumenten tegen. Reken anderhalve dag voor dit uitgestrekte gebied. Aanraders zijn het nieuwe museum van de Afrikaans-Amerikaanse cultuur, het Museum van de Amerikaanse geschiedenis, de National Gallery of Art (te veel om op te noemen, maar Rembrandt, Van Eyck, Rubens, Goya, da Vinci, Van Gogh, Picasso, Warhol… prijken hier allemaal), het Air and Space Museum, het Holocaust Museum. Loop ook eens rond in de memorialen: ter ere van de veteranen van Wereldoorlog 2, Korea en Vietnam, ter ere van de presidenten Jefferson, Lincoln en Roosevelt, ter ere van Martin Luther King. Steek achter het Lincoln Memorial de brug over de Potomac over en bezoek zeker het militair kerkhof van Arlington, waar de gesneuvelden van alle oorlogen (vanaf de Burgeroorlog) begraven liggen. Ook de Kennedy’s (John, Robert, Edward, Jackie Kennedy Onassis) hebben hier hun laatste rustplaats. Indrukwekkend (400.000 soldatengraven), heel ingetogen plus verspreid over een heuvel met zicht op de stad. Een groot verschil met New York is dat je hier amper hoogbouw hebt. Vlakbij de Mall, op Pennsylvania Avenue, moet je toch ook eens langs het Witte Huis passeren. Zo, genoeg voor een zeer goedgevulde anderhalve dag.

Dag 7: the Best of the Rest

Breng een halve dag door in Georgetown: prachtige architectuur, heerlijk eten en veel originele winkels. Verder zijn de Washington National Cathedral en Ford’s Theatre (waar Abraham Lincoln vermoord werd) aanraders, alsook het hippe International Spy Museum (kaartjes op tijd bestellen!)

Dag 8: (It's good to be) back home again!

Van Washington naar Brussel. Uitgeput maar tevreden belanden wij weer thuis.

Je reis begint hier!